18 t/m 27 oktober 201918 t/m 27 oktober 2019
18 t/m 27 oktober 201918 t/m 27 oktober 2019
18 t/m 27 oktober 201918 t/m 27 oktober 2019
18 t/m 27 oktober 201918 t/m 27 oktober 2019
18 t/m 27 oktober 201918 t/m 27 oktober 2019
18 t/m 27 oktober 201918 t/m 27 oktober 2019
18 t/m 27 oktober 201918 t/m 27 oktober 2019
Exposanten Login

Doelstellingen Kunst10daagse


Het verleden

De K10d is ruim 26 jaar geleden ontstaan op initiatief van enkele Bergense middenstanders die het zomerseizoen wilden verlengen en daarbij de hulp inriepen van de kunstenaars in het dorp. Als een soort zwaan-kleef-aan hebben kunstenaars, galerieën, horeca, hotels, winkeliers, verenigingen, scholen, sponsors en de gemeente ervoor gezorgd dat het evenement niet meer weg te denken is uit het dorp. Inmiddels is het een jaarlijks terugkerend feest voor iedereen met een breed palet aan kunstvormen. Disciplines als architectuur, literatuur, muziek, film en theater hebben zich eveneens aangesloten.
De bezoekers ervaren de K10D als een gezellig herfstfestival in een ´indian summer-achtige´ sfeer. Ze komen om kunstenaars te ontmoeten en om kunst te kopen die herkenbaar, abstract, kleurrijk, vrolijk en vriendelijk is geprijsd. Of om werk te kopen van een bekende kunstenaar. Een kleine groep fijnproevers gaat op zoek naar nieuw talent en onontdekte of ondergewaardeerde pareltjes.

Het heden

Het Bestuur streeft naar een breed evenement met alle kunstdisciplines van, voor en door Bergenaren terwijl tegelijkertijd kunstenaars en gasten van buiten (het dorp, de gemeente, de regio, het land) welkom zijn. 
Getracht wordt gerenommeerde kunstenaars en galerieën te laten exposeren op daarvoor geschikte locaties. Dat vraagt om een actief kunstbeleid vanuit de K10D. Een deskundige beoordelingscommissie van conservatoren uit diverse disciplines bewaakt het niveau, van hoog tot laag. Hun opdracht luidt: de K10D is van en voor iedereen, laagdrempelig én van goede kwaliteit. 

Nieuw talent
Ook in 2018 organiseerden Museum Kranenburgh en de K10D De Nieuwe Lichting. Met deze expositie bieden wij een jonge generatie talentvolle kunstenaars uit het hele land een eigen podium. Zij prikkelen, verrassen, lopen uit de pas en nodigen uit tot reflectie.
In samenwerking met Museum Kranenburgh en de Rabobank zijn jongeren actief in Studio C op locatie in het bankkantoor aan de Breelaan.

Wat maakt de K10D zo uniek?

• Groot en kleinschalig (interregionaal en lokaal) kunstfestival met landelijke bekendheid.
• Ruim 250 deelnemers op 160 locaties.
• Formeel en informeel, binnen en buiten, in tuinen, winkels, ateliers, museaen galeries.
• De meeste exposities zijn gratis, tien dagen lang, van 11.00-17.00 geopend.
• Een stichtingsbestuur dat samenwerkt met kunstenaars, vrijwilligers, diverse horecaondernemeningen, winkeliers en de gemeente Bergen.
• Samen meerwaarde creëren, denk daarbij aan het gezamenlijk optrekken bij kunstprojecten met blooming , Museum Kranenburgh, de Ruïnekerk en de Rabobank. 
• Persoonlijk en gastvrij ontvangen worden en van kunst genieten. 

Inmiddels is de K10D een evenement met goede en gevarieerde kunstdisciplines.

• Beeldende kunsten: schilderen, film, video, fotografie, beelden, installaties, design, cross media. 
• Podiumkunsten: theater, kleinkunst en cabaret, Ddns en ballet, literatuur en poëzie, straattheater.
• Muziek: klassiek, jazz, pop, wereldmuziek, brassband, akoestische experimenten.

Er is veel te zien, te beleven, te beluisteren, te proeven en te ervaren. Het decor van het wonderschone Bergen in de herfst met bos, duin en zee maakt deel uit van die beleving. Tien dagen lang wandelen en fietsen mensen alleen, in tweetallen of in groepjes door het dorp.
Hoewel er bezoekers komen uit heel Nederland en uit de buurlanden, blijft het een lokaal-regionaal festival. In 2018 kwamen ruim 40.000 bezoekers naar Bergen en Bergen aan Zee, zij verblijven gemiddeld drie dagen in het dorp. Je zou dus kunnen zeggen dat het aantal bezoeken circa 100.000 is.

Kunstenaarsdorp maakt naam en faam waar
Van de bezoekers is 93% tevreden, 83% is een regelmatige bezoeker en 92% heeft aangegeven volgend jaar weer te komen. 
De totale omzet is ruim € 3 miljoen, dit zijn de aankopen van kunst, bestedingen in horeca, hotels, winkels, parkeergelden en toeristenbelasting. Gemiddeld besteden de bezoekers dagelijks € 90-95. Een op de tien bezoekers koopt daadwerkelijk kunst.